Melodifestivalen

Melodifestivalen

Melodifestivalen 2011 – Delfinal 3 – Linköping

MelodifestivalenPosted by Tommy Sun, February 20, 2011 22:52:17

Jag får nog säga att det här var den sämsta inledningen under den här säsongen av melodifestivalen. Faktum är att skämten genom hela programmet höll en väldigt låg nivå tycker jag. Programledarna som kommer försent och inte blir insläppta är väl inget som gjorts i melodifestivalsammanhang tidigare kanske, men jag tycker mig ändå känna igen konceptet. Skämtet var hur som helt urbota dumt!

Istället för programledarna inledde man med en ”huvudattraktion” som man sa – Lena Philipsson. Det är väl inget fel på Lena och jag har faktiskt en liten bakgrund som beundrare till henne, men det var så många år sedan att det borde vara preskriberat nu…

Bidrag nummer ett var Linda Sundblad med Lucky You. En dunkande poplåt som inte trivdes i mina öron i alla fall. Hennes röst kändes lite barnslig och det kan visst funka till rätt låt, men här tycker jag inte att det passade alls. Det blev för intetsägande och opersonligt av det, lite tjatigt och ganska trist. En tvåa får det första bidraget!

Inte heller Simon Forsberg och hans låt Tid att Andas var någon större succé i min bok. Det var en smäktande ballad egentligen men jag tycker inte att han klarade av att lyfta den så som skulle ha behövts. Det kanske hade funkat för 20-25 år sedan men nu var den inget speciellt och alldeles för följsam och tillrättalagd för min smak, dock bättre än inledningsbidraget. En trea blir det av mig.

Nästa artist – Sara Lumholdt, presenterades av den före detta kollegan Marie Serneholt och det var väl på något sätt en kul presentation. Men när presentationen blir roligare än låten är man illa ute. Visst, refrängen funkade väl, men verserna lät bedrövligt. Det var alldeles för lågt för henna och hon hade ingen styrka och stabilitet alls i verserna. Även denna poplåt får en trea.

Men The Playtones stod i alla fall för något som var lite annorlunda. Rockabilly-schlager som Rikard Olsson kallade det för. Det var inte en så dum beskrivning av The King egentligen för det var nästan så det lät! Kul att The King faktiskt inte syftade på Elvis som man skulle kunna tro, så tolkade inte jag det i alla fall. Jag gillar rockabilly ganska bra i grunden men jag tyckte inte att de gjorde det särskilt bra här. När de fick spela om lät det betydligt bättre. Jag tror att det här kanske är en låt som kommer att växa! En fyra fick den hur som helst.

Och på tal om ordvitsar så går det val inte att inte tycka om Shirley’s Angels. Ett fyndigt namn tycker jag och deras låt I Thought it Was Forever hade helt klart en touch av en av upphovsmännen – Alexander Bard! Han har förmågan att göra bra låtar och det har jag aldrig betvivlat! Jag tycker det var en bra hook och en bra melodi och låten kanske kan växa. Vid första genomlyssningen blev det en femma.

Sebastian hade väl skrivit sin låt själv tillsammans med någon tror jag. Det var inte alls pjåkigt tycker jag men hans charm har väl tagit lite semester tillsammans med hans hår tycker jag. Ska man beskriva framträdandet/låten så blir det väl någon hybrid av David Bowie och Mick Jagger som kommer på tal. En bra melodi och en stark insats men kanske lite tjatig. Även denna får en femma.

Sara Varga hade den klart bästa låten i kväll. Spring för Livet lät lite som en blandning mellan… om man tänker sig Vaya con Dios och Lisa Ekdahl, om man nu kan tänka sig det. Jag gillade hennes spröda röst och hennes inlevelse men det är tveksamt om den kan fungera i ett större sammanhang eller översatt till engelska. Man måste ju i och för sig inte översätta, men det ligger nära till hands att tro att det kommer att ske. En sexa!

Eric Saade är proffsig och hans framförande var bra! Det lät stort och pampigt men man tröttnar rätt fort på den sortens pop. Låten blir snabbt lite tjatigt men kan kanske funka i ett större sammanhang trots alls. Jag tycker att låtens titel Popular är ett försök till lite röstfiske men det är bara en känsla jag har och om någon skulle be mig utveckla det där så tror jag inte att jag kan. En fyra är den i alla fall värd!

Lena Philipssons andra nummer ska vi nog helst tala tyst om, det lät verkligen bedrövligt. Hon är ingen rockare och dessutom var det väl lite trist att hon gjorde sin egen låt även om det var på engelska.

  • Comments(0)//melodifestivalen.fanatiskfilm.se/#post8